FAQ

ALGEMENE VRAGEN

Wat zijn jullie openingsuren?

Maandag tot en met donderdag

8.15 u. tot 12.00 u.

12.45 u. tot 17.15 u.


Vrijdag

8.15 u. tot 12.00 u.

12.45 u. tot 16 u.


Zijn er sluitingsdagen?

EREA is gesloten op deze dagen:

  • 1 april 2024
  • 1 mei 2024
  • 9-10 mei 2024
  • 20 mei 2024
  • 22 juli tot en met 26 juli 2024
  • 15-16 augustus 2024
  • 1 november 2024
  • 11 november 2024
  • 23 december 2024 tot en met 1 januari 2025

Blijf je graag op de hoogte van onze sluitingsdagen en permanentie van onze klantendienst? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief. Of volg ons via Facebook of LinkedIn


Hoe bestel ik een transformator?

Hoe bestel ik een transformator?

Groothandel

U kunt telefonisch, per fax of per e-mail contact met ons opnemen.

T +32 (0) 3 355 16 00

F +32 (0) 3 355 16 01

sales@erea.be


OEM – Original Equipment Manufacturer

U kunt telefonisch, per fax of per e-mail contact met ons opnemen.

T +32 (0) 3 355 16 00

F +32 (0) 3 355 16 01

sales@erea.be


Installateur/particulier

U kunt zich wenden tot een groothandel in uw buurt.


Waarvoor staat EREA?

EREA Energy Engineering? Transformatoren!

EREA focust zich op de ontwikkeling, productie en commercialisering van industriële laagspanning transformatoren en aanverwante oplossingen. Wij ‘transformeren energie’ is het basisuitgangspunt.


EREA Energy Engineering: achtergrond

U kent waarschijnlijk EREA als een referentie voor de productie van industriële transformatoren. De Belgische Niko Group was tot voor kort een solide partner. Een heroriëntering van de industriële visie maakte dat deze activiteit niet langer paste in hun strategie. 


Daarom besliste het huidige management om hun visie op industriële transformatoren en een nog meer klantgerichte benadering verder te zetten als een zelfstandig bedrijf. Sinds 1 januari 2014 is EREA overgenomen door het huidige management en opereert het zelfstandig als EREA Energy Engineering.


Wat betekent dit voor u als partner?

Dankzij deze overname wordt de continuïteit van de activiteiten verzekerd. Immers het gaat hier over een Management Buy-Out waarbij het huidige management, met haar expertise en kennis van markten, klanten en leveranciers, de operaties overneemt.


Dit betekent ook dat de EREA Energy Engineering BVBA al de bestaande contracten met jullie overneemt. Wij staan klaar met hetzelfde team van medewerkers, op dezelfde locatie met dezelfde e-mailadressen en telefoonnummers als voorheen. U mag er dan ook op rekenen dat wij uw bestellingen met dezelfde inzet en betrokkenheid zullen verwerken. 


Wie zijn onze gebruikers?

De producten van EREA worden gebruikt in allerhande industriële toepassingen, zoals medische toepassingen, medische ruimten, liften, warmtepompen, oplaadsystemen, marine, offshore en transport applicaties. Onze gebruikers zijn dan ook in hoofdzaak industriële klanten, installateurs en integratoren.


Wat beloven wij u?

EREA zorgt voor een goede technische begeleiding, produceert energie-efficiënte kwaliteitsproducten op maat en wenst deze op tijd bij u te leveren tegen een competitieve prijs. Competentie in wat wij doen en consistentie in wat wij beloven resulteren in de betrouwbaarheid die u als klant verdient. Hier staat het merk EREA voor.


Kan ik bij jullie terecht voor technische realisaties?

EREA Energy Engineering is méér dan een producent van transformatoren en aanverwante oplossingen. In de context van openbare aanbestedingen en private opdrachten verrichten wij in overleg met u technische studies, doen wij kostcalculaties en verzorgen wij administratieve formaliteiten. Wij leveren bovendien conform uw leverschema. In bepaalde projecten zorgen wij voor inbedrijfstelling.

Kan ik bij EREA nog elektronische halogeenomvormers of ledproducten kopen?

Nee, sinds 2013 focust EREA zich volledig op gewikkelde transformatoren.


Een groot deel van de elektronische halogeentransformatoren (Ereatronic, Lasso), vindt u vandaag nog terug in de catalogus van Niko.


Het TouchTronic-gamma (halogeentransformatoren met aanraakbediening) is niet mee overgenomen en is vandaag niet meer te verkrijgen. Ook de ledproducten (o.a. PU- voedingen) zijn niet meer te verkrijgen.

De gewikkelde halogeentransformatoren vindt u nog wel in ons gamma (zie hier).


Ik heb toch nog een andere vraag

Een dringende technische of productgerichte vraag? Onze technical support engineers beantwoorden ze naar best vermogen. Zij zorgen evenzeer dat u tijdig een juiste offerte ontvangt. En onze administration officers zorgen voor een gestructureerde behandeling, opvolging en verzending van uw bestellingen.



Kortom, onze customer support afdeling staat ter beschikking voor al uw vragen tijdens weekdagen, van maandag tot donderdag van 8.15 tot 12.00 uur en van 12.45 tot 17.15 uur. Op vrijdag begint het weekend om 16.00 uur. Hier vindt u al onze contactgegevens.

COMMERCIËLE VRAGEN

 

Wat voor producten verkopen jullie?

Standaardtransformatoren

Wij produceren industriële transformatoren en hebben een heel assortiment van standaardtransformatoren en voedingen. Deze staan vermeld in de catalogus van EREA Energy Engineering.



Speciale op maat gemaakte transformatoren

U kunt steeds bij ons terecht voor niet-standaardtransformatoren, voedingen, filters en spoelen. Maatwerk is onze specialiteit, maar u kunt ook voor standaardproducten bij ons terecht. Onze gedreven en ervaren medewerkers helpen u graag bij het uitwerken van uw project. Wij bieden u een antwoord op elk specifiek vraagstuk. Samen zoeken we naar de meest geschikte oplossing.


Waar vind ik jullie verkoopsvoorwaarden?

De verkoopsvoorwaarden vindt u bij onze offertes, op de rugzijde van onze facturen en op deze website.

Geven jullie garantie?

Op alle producten geven wij een garantie van 2 jaar. Voor de ‘DIN rail’-geschakelde voedingen is dat 3 jaar. Op onze energie-efficiënte transformatoren – de 'blue e³'-reeks – geven wij 5 jaar garantie.



Deze garantie loopt vanaf de productiedatum en geldt uitsluitend voor verborgen design- of productiegebreken. Defecten die het gevolg zijn van handelingen buiten de macht van EREA Energy Engineering vallen niet onder garantie. De verkoopsvoorwaarden zijn integraal van toepassing.


Wat is de leveringstermijn?

Transformatoren die vermeld staan in de cataloog van EREA Energy Engineering

Producten uit onze cataloog zijn bij ons op voorraad en dus direct leverbaar. Als u vóór 12u bestelt, worden de producten dezelfde dag verzonden.



Op maat gemaakte transformatoren

Doorgaans bedraagt de leveringstermijn hier minder dan 4 weken. We bespreken echter graag de leveringstermijn met betrekking tot de dringendheid van uw project.


Hoe zit het met de levering en de leveringskosten?

Producten worden in principe 'ex works' geleverd. Wenst de koper dat EREA Energy Engineering het vervoer en/of (douane)formaliteiten regelt, dan wordt dit op voorhand afgesproken en zijn de kosten voor rekening van de koper.

Voeren jullie interventies uit?

Wij zijn bereikbaar tijdens de openingsuren voor telefonische ondersteuning. Wij voeren in principe geen kostenloze interventies ter plaatse uit, tenzij in uiterst urgente gevallen en na telefonisch overleg.

Hoe kan ik een product retourneren?

Je kan altijd bij ons customer service team terecht met vragen over onze producten en dienstverlening. We doen er alles aan om de beste oplossing voor jouw behoeften te zoeken. Maar, soms loopt er al eens iets mis. We maakten een foutje. Of jij beging een vergissing en bestelde de verkeerde transfo. Kan gebeuren! Afhankelijk van jouw situatie kan je je product eenvoudig retourneren. Hier ontdek je of en hoe je een product kan terugsturen.

Mocht je nog vragen hebben, de medewerkers van ons customer service team staan voor je klaar.

Contacteer medewerker


Waar vind ik led- en halogeenoplossingen op maat?

Bent u op zoek naar een halogeentransformator, wenst u ledverlichting of heeft u een specifieke behoefte, gaande van ledintegratie in een armatuur tot verlichtingsprojecten?

Tot 31 december 2013 was EREA Energy Engineering een dochterbedrijf van Niko Group. Led- en halogeenoplossingen op maat vindt u voortaan onder de naam Niko op www.niko.eu. Hoe complex een idee ook lijkt, Niko reikt altijd de juiste totaaloplossing op maat aan.

TECHNISCHE VRAGEN

Selecteer de juiste transfo

 

Welke types transformatoren zijn er? Waarvoor worden ze gebruikt?


Scheidingstransformator

Een scheidingstransformator is een transformator waarvan de primaire en secundaire wikkelingen elektrisch gescheiden zijn door middel van een hoofdisolatie. De bedoeling is de risico’s te beperken, in de kring gevoed door de secundaire wikkeling, in geval van toevallige en gelijktijdige aanraking van de aarde en de actieve delen. Een scheidingstransformator verzekert de elektrische isolatie tussen zijn primaire en zijn secundaire wikkeling.

Toepassingen van scheidingstransformatoren zijn onder meer:

  • Omzetten van spanningen (bv. 230V naar 400V)
  • Veranderen van aardingsstelsel / nulleiderregime (bv. van TN-C naar IT)

Beschermingstransformator

Een beschermingstransformator is een variant van een scheidingstransformator die bovenop de hoofdisolatie ook een dubbele of versterkte isolatie heeft tussen de in- en uitgangswikkelingen voor extra veiligheid.

De toepassingen zijn dezelfde als die van een scheidingstransformator.

 

Veiligheidstransformator

Een veiligheidstransformator is een beschermingstransformator waarvan alle secundaire spanningen lager zijn dan 50V. De secundaire spanning is bijgevolg een ‘Zeer Lage Veiligheid Spanning’ (ZLVS) of Safety-Extra Low Voltage SELV). Dit wil zeggen een spanning lager dan 50V.



De toepassingen van veiligheidstransformatoren zijn dezelfde als die van scheidingstransformatoren, maar de ‘Zeer Lage Veiligheid Spanning’ (ZLVS)’ en de dubbele isolatie garandeert de personenveiligheid optimaal.


 

Stuurstroomtransformator

Een stuurstroomtransformator is een scheidingstransformator die typisch ingezet wordt in stuurkringen van machines. Ze zijn robuuster gebouwd om kortstondig een veelvoud van hun nominale vermogen te kunnen leveren met een beperkte spanningsval.


Stuurstroomtransformatoren worden typisch toegepast in circuits die componenten voeden met een hoge aanspreekstroom (contactoren, vergrendelingen ...). Stuurstroomtransformatoren kunnen ook ingezet worden in andere toepassingen als een ‘gewone’ scheidingstransformator.



Stuurstroomtransformatoren kunnen ook bijkomend uitgevoerd worden als een beschermings- of veiligheidstransformator.


Spaartransformator

Een spaartransformator is een transformator waar een deel van de primaire en secundaire wikkeling gemeenschappelijk gebruikt zijn. Hierdoor weegt de transformator niet alleen minder, hij zal ook minder kosten. De keerzijde van de medaille is dat deze transformatoren geen galvanische scheiding hebben. Een spaartransformator wordt ook een auto-transformator genoemd.

Spaartransformatoren zijn geschikt als er enkel een omzetting van de spanning moet gebeuren. Omwille van het ontbreken van de galvanische scheiding is het niet mogelijk om met een spaartransformator van netsysteem te veranderen.


Driefasige spaartransformatoren moeten door de manier waarop hun magnetisch circuit werkt, altijd symmetrisch belast worden. Met andere woorden, de stromen in de drie lijnen moeten gelijk zijn. Dit beperkt het toepassingsgebied van driefasige spaartransformatoren tot het voeden van symmetrische belastingen zoals motoren, compressoren, enzovoort.


Toepassingen van spaartransformatoren zijn beperkt tot:

  • Omzetten van spanningen (bv. 230V naar 400V)

 

 


Ik wil een transfo op maat laten maken. Welke info moet ik opgeven?

Om een offerte te kunnen maken, moeten we minstens deze gegevens van u ontvangen:

Type van de transformator

Mogelijke types:

    • Scheidingstransformator
    • Spaartransformator

Voor meer informatie over de verschillende types: klik hier

Voedend net (primaire)

  1. Spanning: vanaf enkele volts tot 1000V
  2. Type net: monofase, driefase ster, driefase driehoek, …

Typische voorbeelden:

    • 3x 400V Y+N
    • 230V monofase

U kan ook meerdere opties doorgeven. Afhankelijk van de omstandigheden kan tijdens het installeren een keuze gemaakt worden tussen de opties..

Voorbeeld:

    • 230 – 245 – 400 – 415V

Belastend net (secundaire)

1)      Spanning: vanaf enkele volts tot 1000V

2)      Type net: monofase, driefase ster, driefase driehoek, …

De transformator kan voorzien worden van verschillende secundaires.

Typische voorbeelden:

    • 230V
    • 2x 24V
    • 230V – 24V
    • 3x 400V Y+N

Vermogen

 

Scheidingstransfo’s kunnen we bouwen tot een vermogen van 630 kVA bij driefase types en 10 à 20kVA bij monofase types.

Voor spaartransfo’s ligt de bovengrens in dezelfde grootteorde, maar hangt de exacte limiet af van het spanningsverschil tussen primaire en secundaire.

Hier moeten we bij hoge vermogens geval per geval de haalbaarheid bekijken.

Opmerking: Als er meerdere secundaires zijn, gelieve aan te geven hoe dit totale vermogen over de verschillende secundaires verdeeld wordt.

IP graad

 

We kunnen transformatoren bouwen in

    • IP00
    • IP20
    • IP23
    • IP44
    • IP65

Meer informatie over de IP-graad vindt u hier.

Extra eigenschappen

(indien nodig)

Bovenop de bovenstaande basiseigenschappen, kunnen we ook rekening houden met volgende bijkomende eigenschappen:

(In volgorde van vaak naar minder vaak voorkomend)

    • Lage inschakelstroom (voor niet industriële toepassingen) Meer info
    • Elektromagnetisch scherm tussen de wikkelingen
    • Ingebouwde beveiliging
    • Specifieke behuizing (bv. mobiel met loopwielen)
    • Voorzien van contactdozen, kabels, elektrisch beveiligingen, …

 


Wat is het verschil tussen een spaartransformator en een scheidingstransformator?

Een scheidingstransformator bestaat uit een primaire en een secundaire wikkeling die elektrisch gescheiden zijn door middel van een hoofdisolatie. Hierdoor worden de risico’s op elektrocutie beperkt bij gelijktijdige aanraking van de actieve delen en de aarde. Bij een spaartransformator zijn de primaire en de secundaire wikkelingen gedeeltelijk gemeenschappelijk. Hierdoor worden kleinere bouwgroottes gerealiseerd bij een gelijkblijvend vermogen.


Lees meer over het verschil op onze website en in onze white paper.


Wat is het voordeel van een veiligheidstransformator?

Een veiligheidstransformator levert een secundaire spanning die kleiner is dan 50V. De primaire en secundaire wikkeling zijn galvanisch gescheiden en hierdoor wordt aan de secundaire zijde een aanrakingsveilige spanning gegenereerd. Meer informatie vindt u in de EREA cataloog.

Welke IP graad moet ik kiezen voor mijn transformator?

EREA biedt 5 opties aan in IP graden:

IP00

De transformator heeft geen behuizing en is dus niet beschermd tegen aanraking en vocht.

IP20

De transformator is beschermd tegen aanraking met middelgrote voorwerpen ( > 12,5mm ). Er is geen bescherming tegen vocht.

Deze IP-graad maakt accidentele aanraking onmogelijk en is geschikt voor de montage in technische ruimtes.

IP23

De bescherming is vergelijkbaar met die van de IP20 kast, maar deze kast is bijkomend spatdicht. Dit betekent dat water van bovenaf, onder een hoek van max 60° de behuizing niet kan binnendringen.

IP44

De kast is plensdicht en kan dus buiten gebruikt worden. Normale regenval zal geen schade veroorzaken, maar deze behuizing is niet bestand tegen extreme regenval.

IP65

De kast is volledig stofdicht en waterbestendig en is dus geschikt voor buitenopstelling, ook in moeilijkere omstandigheden.

 

Voor al onze standaardproducten hebben we een behuizingen beschikbaar in IP20, IP23, IP44. Op de productpagina’s op onze website en in de technische fiches van de transfo’s, vindt u terug welke kast bij welke transfo hoort.

Bij IP65 werkt dit anders. Omdat hier geen luchtstroom mogelijk is, wordt de natuurlijke koeling van de transformator gehinderd. Daarom is er een groter model transformator nodig om een gelijkaardig vermogen te leveren. IP 65 transformatoren worden daarom als een afgewerkt geheel geleverd en niet als transfo plus kast, zoals bij de lagere IP graden.

 

Naast onze eigen reeks standaard kasten, hebben we ook de mogelijkheid om transformatoren een bepaalde IP graad te geven door ze in te bouwen in borden of in straatkasten.

Energie-efficiëntie

 

Wat is blue e³?


Blue e³ is de geregistreerde merknaam die door EREA gebruikt wordt om de energiezuinige transformatoren te onderscheiden van de klassieke transformatoren. Lees als: "blue triple e" – waar 'triple e' staat voor 'Erea Energy Efficiency’.


 


De '2030 climate & energy framework' doelstellingen van de Europese Unie stellen dat tegen het jaar 2030 de energie-efficiëntie met 32,5 % moet verhogen. Aan de industrie wordt gevraagd om de energie-efficiëntie van producten te verbeteren. Zo moet minstens dezelfde output bereikt worden met minder energie.


Stap mee in de wereld van blue e³

Als pionier op de Belgische markt heeft EREA Energy Engineering een nieuwe reeks energie-efficiënte industriële transformatoren onder de naam 'blue e³' gelanceerd. Alle blue e³ producten, standaard of op maat van de klant, worden zo ontwikkeld dat de energieverliezen sterk gereduceerd worden. Dit hoger rendement vertaalt zich in euro’s dankzij de energiebesparing die elke klant realiseert over de levensduur van het product. De economische waarde van een blue e³ product is dus meer dan enkel maar de aanschafprijs, die moet je namelijk nog verminderen met de te realiseren energiebesparingen.


De EREA Blue e³ energiezuinige scheidingstransformatoren (SPT/BTE reeks), zijn ook inzetbaar in het kader van de AREI Art 104 – vitale stroombanen. Zo wordt een gescheiden net aan de secundaire (IT-zwevend net) gecreëerd. Door een isolatiebewaking wordt een eerste isolatiefout vroegtijdig gealarmeerd en zo een heel hoog veiligheidsniveau ten aanzien van gebruikers, gebouwen en goederen gegarandeerd.


Voordelen

  • Lagere exploitatiekosten gezien de gereduceerde verliezen
  • Kleinere spanningsval bij vollast dankzij de kleinere inwendige weerstand
  • Inzetbaar bij hogere omgevingstemperaturen
  • Dankzij de versterkte isolatie ook inzetbaar als beschermingstransformator


Voeg de daad bij het woord

EREA Energy Engineering heeft zich tot doel gesteld om gelijkgestemde bedrijven of verenigingen rondom zich te verzamelen. Zij spannen zich samen met EREA Energy Engineering in om de blue e³ producten in de markt te promoten. Het blue e³ charter bekrachtigt deze goede intenties.


Ontdek hier het volledige gamma EREA blue e³ transformatoren.


Wat is de terugverdientijd voor een blue e³ transformator?

Extreme situatie

Bij 100% vollast en gebruik 24/24 u. en 7/7 dagen

Investering op 1 jaar terugverdiend

Voorbeeld: gsm-communicatiemast



Realistische situatie

Bij 75% belasting en gebruik 1 shift per dag

Investering op 3 à 5 jaar terugverdiend

Voorbeeld: motor schrijnwerkerij

Inschakel-stroom

 

Wat betekent "IRC"?

IRC-logo

Een deel van onze transformatoren krijgt het label “IRC” mee. Dit zijn onze transformatoren met een lage inschakelstroom (inrush current).

Door hun lage inschakelstroom kunnen ze primair op hun nominale stroom met een type C zekering beveiligd worden. Ze zijn daardoor uitermate geschikt om te gebruiken in niet-industriële elektrische installaties.

 

 

  Aanverwante onderwerpen:

  FAQ: Wat is een inschakelstroom? Heeft elke transformator dit fenomeen?

  FAQ: Waarom springt de zekering bij het opstarten van mijn transfo?

  White paper: Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator


Wat is een inschakelstroom? Heeft elke transformator dit fenomeen?

Als een transformator onder spanning wordt gebracht, zal er kortstondige een magnetiseringsstroom vloeien die er voor zorgt dat alle magnetische deeltjes in de ijzeren kern in de juiste richting worden gezet.

We noemen dit de inschakelstroom (inrush current). In extreme omstandigheden kan deze stroom tot 15 of 20x de nominale stroom van de transformator bedragen!

Bij EREA maken we onderscheid tussen standaard transformatoren en transformatoren met een lage inschakelstroom.

In de industrie is het leveren van een inschakelstroom meestal geen probleem.

In woningen, winkels, kleinere kantoorgebouwen, … is er meestal niet voldoende vermogen voorhanden om de inschakelstroom van een transformator te leveren. Vaak is het de hoofdautomaat zelf die uitschakelt bij de opstart van een niet inschakelstroomarme transformator.

Voor deze toepassingen hebben we onze IRC-reeks transformatoren. Deze transformatoren kunnen met een type C automaat beveiligd worden op hun nominale stroom, waardoor ze probleemloos in kleine elektrische installaties kunnen worden ingezet.

 


  Aanverwante onderwerpen:

  FAQ: Wat betekent "IRC"?

  FAQ: Waarom springt de zekering bij het opstarten van mijn transfo?

  White paper: Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator


Waarom springt de zekering bij het opstarten van mijn transfo?

Waarom springt de zekering bij het opstarten van mijn transfo?

Het kan gebeuren dat bij het opstarten de zekering van de transformator springt, ook als de transformator onbelast is.

Een fout in de aansluitingen zou de oorzaak kunnen zijn, maar in het merendeel van de gevallen stellen we vast dat de oorzaak te vinden is in een te nipt gedimensioneerde automaat die reageert op de inschakelstroom van de transformator.

In onze technische fiches en op de aansluitschema’s vindt u een aanbeveling voor de beveiliging van de transformatoren. De primaire zekering is meestal een type D met een hogere stroom dan de nominale primaire stroom van de transformator. Bij de keuze van een transformator moet u steeds nagaan of deze aanbevolen zekering van de transformator mogelijk is in de elektrische installatie. Is dit niet het geval, kan u beter kiezen voor een inschakelstroomarme transformator.

De aanbevolen zekeringen zijn bepaald voor de worst-case omstandigheden, d.w.z. als de transformator met enkele meters kabel op een hoogspanningscabine is aangesloten. In de praktijk zou het kunnen dat een iets kleinere automaat ook geen problemen oplevert, maar dit is moeilijk te voorspellen. Bovendien gebeurt het dat door externe omstandigheden (aanpassingen in het distributienet) er na verloop van tijd toch problemen zullen optreden.

Voor transformatoren die een primaire stroom hebben lager dan 25A, hebben we inschakelstroombegrenzers. Deze toestellen zorgen voor een zachte opstart van de transformator en schakelen zichzelf na de opstart uit. Deze toestellen kunnen indien nodig bijgeplaatst worden al er problemen blijken te zijn met de inschakelstroom in een elektrische installatie.



  Aanverwante onderwerpen:

  FAQ: Wat betekent "IRC"?

  FAQ: Wat is een inschakelstroom? Heeft elke transformator dit fenomeen?

  White paper: Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator

Aansluiten

 

Waar vind ik een aansluitschema voor mijn transformator?

Tijdens het plaatsen van een transformator is een aansluitschema uiteraard erg handig. Momenteel is er voor een groot deel(*) van onze producten een aansluitschema beschikbaar.

De aansluitschema’s zijn op verschillende manieren terug te vinden:

  • Op de productpagina van de transformator op www.erea.be
  • In de technische fiche van de transformator
  • Via de QR-code op het etiket van de transformator

(*) Aansluitschema’s voor de monofasige transformatoren zijn nog niet beschikbaar. Deze zullen binnenkort op de website verschijnen.

Verdere informatie: 

White Paper: Transformatoren Ster-Driehoek schakeling. Hoe doe je dat?


White Paper: Nulgeleider - Met een transformator een nulgeleider (N) creëren


White Paper: Creatie van nulgeleider voor centrale verwarming en laadpalen


Kan ik een transformator in de omgekeerde richting gebruiken?

Kan ik een transformator in de omgekeerde richting gebruiken?

Ja!


Transformatoren werken in alle richtingen. Je kan probleemloos de transformator via de secundaire voeden en de belasting aan de primaire aansluiten.


Er zijn enkele aandachtspunten:


Compensatiewikkelingen



Een groot deel van onze transformatoren hebben compensatiewikkelingen. Dit zijn enkele extra toeren op de secundaire die er voor zorgen dat de transformator zijn nominale spanning levert bij vollast. Zonder belasting zal de spanning enkele percenten hoger liggen.


Als de primaire en de secundaire gewisseld worden, komen de compensatiewikkelingen aan de verkeerde kant van de transfo terecht en zal de spanning lager zijn dan voorzien.


Deze transformatoren zijn dus ook omkeerbaar, maar hou er rekening mee dat de spanning op de belasting iets lager zal zijn dan voorzien.


Meerdere secundaires



Als er meerdere secundaires zijn, moet er uiteraard gerekend worden met het vermogen van de secundaire waarop gevoed wordt.


Toepassing: netspanning iets verlagen



In de praktijk wordt het omkeren van een gecompenseerde transfo wel eens toegepast in situaties waar de netspanning hoger is dan gewenst. De omgekeerde transformator zal de spanning iets doen zakken, waardoor deze terug dichter bij de gewenste waarden komt.

EV laden

 

Waarin verschilt een EC/ECT transformator van een standaard model?

Onze EC en ECT reeksen zijn transformatoren met een lage inschakelstroom. Dit wil zeggen dat ze ook ingezet kunnen worden in niet-industriële installaties.


Standaard transformatoren (SPT, TC, ...) zijn ontwikkeld voor de industrie en hebben een inschakelstroom die in extreme gevallen kan oplopen tot 15 à 20x de nominale stroom van de transformator. In kleinere elektrische installaties, is het vaak onmogelijk om deze stromen te leveren.


Niet enkel voor laadpalen



De EC en ECT zijn initieel ontwikkeld voor het aansluiten van laadpalen, wat ook de meest voorkomende toepassing is. Maar deze transformatoren kunnen ook in vele andere gevallen ingezet worden.


Kan ik een EC/ECT transformator ook voor andere toepassingen gebruiken?

Ja zeker!

De EC en ECT reeksen zijn zo ontwikkeld dat hun eigenschappen optimaal zijn voor het voeden van laadstations:

  • Afgestemd op de vermogens van laadstations
  • Lage inschakelstroom
  • Hoge efficiëntie

De lage inschakelstroom en hoge efficiëntie zijn eisen die voor veel toepassingen gelden, niet enkel voor laadstations.

Voor al toepassingen waar een transformator nodig is in een situatie waar de elektrische installatie niet in staat is om de inschakelstroom van een industriële transformator te leveren (woningen, winkels, kantoren, ...)

Enkele voorbeelden:

  • Warmtepompen
  • Airco’s
  • Driefasige machines

PV installatie

 

Waarin verschilt een PVT transformator van een standaard model?

De PVT reeks is specifiek ontwikkeld voor omvormers van zonnepanelen of andere toepassingen waarbij energie terug naar het net wordt gestuurd.


Compensatiewikkelingen



Veel transformatoren hebben aan de secundaire kant enkele extra wikkelingen die de spanningsval compenseren, waardoor de transfo bij vollast de correcte spanning leveren. We noemen dit compensatiewikkelingen.


De PVT’s hebben dit niet, hun wikkelverhouding is 1:1. Hierdoor heeft de omvormer een correcter beeld van de effectieve spanning van het net. Als er energie via de secundaire in het net wordt gestuurd, zullen de compensatiewikkelingen in de verkeerde richting werken, waardoor de omvormer een te hoge spanning zal meten, waardoor soms onterecht de overspanningsbeveiliging actief zou worden.


Het omdraaien van de transformator, waardoor de compensatiewikkelingen aan de kant van het net komen, zou er voor zorgen dat de omvormer een te lage spanning ziet en pas zal beperken als de netspanning al veel te hoog is. Dit is vanzelfsprekend niet toegelaten!


Inschakelstroom



PVT transformatoren hebben het IRC label en hebben dus een lage inschakelstroom. Dit maakt hen ook geschikt voor niet industriële elektrische installaties.


Kan ik een PVT transformator ook voor andere toepassingen gebruiken?

Ja zeker!

De PVT reeks is zo ontwikkeld dat de eigenschappen optimaal zijn voor het koppelen van PV-omvormer, WKK’s of andere toepassingen waarbij energie in het net gekoppeld wordt:

  • Geen compensatiewikkelingen (1:1 wikkelverhouding)
  • Lage inschakelstroom
  • Hoge efficiëntie

De lage inschakelstroom en hoge efficiëntie zijn eisen die voor veel toepassingen gelden, niet enkel voor laadstations.

Het ontbreken van de compensatiewikkelingen is voordelig bij PV systemen, maar in andere toepassingen zorgt dit ervoor dat de spanning bij belasting enkele percenten lager ligt dan de nominale spanning.

Voor al toepassingen waar een transformator nodig is in een situatie waar de elektrische installatie niet in staat is om de inschakelstroom van een industriële transformator te leveren (woningen, winkels, kantoren, ...)

Enkele voorbeelden:

  • Warmtepompen
  • Airco’s
  • Driefasige machines

Algemeen

 

Is er veel onderhoud aan een transformator?

Onder normale gebruiks- en atmosferische condities heeft een natuurlijk gekoelde transformator bijna geen onderhoud nodig. Een visuele inspectie van de transformator en de aansluitingen is voldoende. Het is daartegen wel van belang ze af en toe te reinigen (stofvrij maken). De frequentie van deze inspecties hangt af van de atmosferische conditie van het lokaal waar de transformator opgesteld staat.



In geval van extreem vervuilende condities (stofafzetting) kan het nodig zijn de transformator te reinigen. Ophoping van stof of ander afval op de isolerende oppervlaktes kan problematisch worden. Wanneer de koeling verhinderd wordt, kan de transformator oververhitten. Bij een hoge luchtvochtigheid kan de ophoping bovendien vocht absorberen.


De beste manier om de EREA transformator dan te reinigen is met een stofzuiger. Perslucht (bij lage druk) kan eventueel ook gebruikt worden maar men dient er dan op toe te zien dat het vuil niet dieper in de isolatie geblazen wordt.


Waarom maakt de transformator geluid?

Transformatorgebrom of transformatorruis wordt veroorzaakt door de herhaalde uitzetting en inkrimping van de stalen kern in de transformator. Dat heet magnetostrictie. De magnetische velden worden opgewekt door wisselstroom en golven mee op het ritme van de stroom. De uitzetting van de kern hangt af van de hoeveelheid flux, die op zijn beurt afhangt van de toegepaste spanning en het aantal windingen van de transformatorspoelen. De magnetische flux die door de transformatorkern gaat, varieert voortdurend waardoor de kern uitzet en inkrimpt. Met dus een zoemend of brommend geluid als gevolg.

Kan ik een halogeentransformator gebruiken voor 12V ledlampjes?

Ja!

Ledlampen zullen prima werken op een gewikkelde halogeentransformator. Je hoeft geen rekening te houden met een minimale belasting, zelfs met één lampje zal het prima werken.

Maar...

Als er een dimmer gebruikt wordt, kunnen er compatibiliteitsproblemen optreden tussen de ledlamp en de dimmer. Dit kan leiden tot gezoem, flikkering, een onregelmatig dimverloop, ...

Vooral bij dimmers van een oudere generatie kunnen deze problemen optreden. Tegenwoordig zijn er universele dimmers op de markt, waarbij tijdens de installatie gekozen kan worden voor het dimprogramma dat het beste resultaat geeft bij deze ledlampen.


Wat wordt bedoeld met de isolatieklasse van een transformator?

Isolatiematerialen zijn een essentieel onderdeel van een transformator omdat de stabiliteit van het isolatiesysteem een grote impact heeft op de levensduur van de transformator.

Fabrikanten van isolatiematerialen specificeren tot welke temperatuur hun materiaal stabiel blijft. Het isolatiesysteem (en dus de transformator) is praktisch onverwoestbaar als die maximumtemperatuur wordt gerespecteerd.

Op basis van deze temperatuur worden isolatiematerialen ingedeeld in verschillende isolatieklassen:

Isolatieklasse

A

E

B

F

H

C

Maximale temperatuur

105 °C

120 °C

130 °C

155 °C

180 °C

>180 °C


De klasse van het minst presterende isolatiemateriaal bepaalt de klasse van het hele isolatiesysteem van de transformator en dus ook de maximaal toelaatbare opwarming van de transformator.

Bv. een transformator met isolatieklasse B zal op het warmste punt (binnenin de wikkelingen) niet warmer worden dan 130°C, ook niet bij maximale omgevingstemperatuur en maximale belasting.

Wil dit zeggen dat een hogere isolatieklasse altijd een betere transformator oplevert?

Niet noodzakelijk!

De keuze voor isolatiematerialen met een hogere isolatieklasse impliceert meestal dat er een hogere opwarming wordt verwacht, wat kan betekenen dat de transformator minder efficiënt is.