Kan ik een transformator in de omgekeerde richting gebruiken?

Ja!

Transformatoren werken in alle richtingen. Je kan probleemloos de transformator via de secundaire voeden en de belasting aan de primaire aansluiten.

Er zijn enkele aandachtspunten:

Compensatiewikkelingen

Een groot deel van onze transformatoren hebben compensatiewikkelingen. Dit zijn enkele extra toeren op de secundaire die er voor zorgen dat de transformator zijn nominale spanning levert bij vollast. Zonder belasting zal de spanning enkele percenten hoger liggen.

Als de primaire en de secundaire gewisseld worden, komen de compensatiewikkelingen aan de verkeerde kant van de transfo terecht en zal de spanning lager zijn dan voorzien.

Deze transformatoren zijn dus ook omkeerbaar, maar hou er rekening mee dat de spanning op de belasting iets lager zal zijn dan voorzien.

Meerdere secundaires

Als er meerdere secundaires zijn, moet er uiteraard gerekend worden met het vermogen van de secundaire waarop gevoed wordt.

Toepassing: netspanning iets verlagen

In de praktijk wordt het omkeren van een gecompenseerde transfo wel eens toegepast in situaties waar de netspanning hoger is dan gewenst. De omgekeerde transformator zal de spanning iets doen zakken, waardoor deze terug dichter bij de gewenste waarden komt.