Waarin verschilt een PVT transformator van een standaard model?

De PVT reeks is specifiek ontwikkeld voor omvormers van zonnepanelen of andere toepassingen waarbij energie terug naar het net wordt gestuurd.

Compensatiewikkelingen

Veel transformatoren hebben aan de secundaire kant enkele extra wikkelingen die de spanningsval compenseren, waardoor de transfo bij vollast de correcte spanning leveren. We noemen dit compensatiewikkelingen.

De PVT’s hebben dit niet, hun wikkelverhouding is 1:1. Hierdoor heeft de omvormer een correcter beeld van de effectieve spanning van het net. Als er energie via de secundaire in het net wordt gestuurd, zullen de compensatiewikkelingen in de verkeerde richting werken, waardoor de omvormer een te hoge spanning zal meten, waardoor soms onterecht de overspanningsbeveiliging actief zou worden.

Het omdraaien van de transformator, waardoor de compensatiewikkelingen aan de kant van het net komen, zou er voor zorgen dat de omvormer een te lage spanning ziet en pas zal beperken als de netspanning al veel te hoog is. Dit is vanzelfsprekend niet toegelaten!

Inschakelstroom

PVT transformatoren hebben het IRC label en hebben dus een lage inschakelstroom. Dit maakt hen ook geschikt voor niet industriële elektrische installaties.