Nooit meer schrik voor de inschakelstroom

Nooit meer schrik voor de inschakelstroom
Published : - Categories : Projecten

Om er voor te zorgen dat een zekering niet afslaat door de inschakelstroom bij een transformator, is de dimensionering van groot belang. Ontdek hier hoe je het juiste type kiest en welke andere oplossingen EREA aanbiedt.

Bij de inschakeling van een transformator wordt gedurende een fractie van een seconde een hoge stroom uit het net getrokken. Dit fenomeen is zo snel weer voorbij dat het geen opwarming in de bekabeling veroorzaakt. Toch kan de inschakelstroom ervoor zorgen dat een zekering die niet optimaal gedimensioneerd werd, afschakelt.

Oplossing 1: zekeringen

De eerste optie om dit te voorkomen is het kiezen van de juiste zekeringen of automaten, die de bedrading van de installatie beschermen. Een automaat van het type D of een aM-smeltveiligheid kunnen een hogere inschakelstroom verwerken. Neem een zekering waarvan de stroom het 1,5x tot 2x de waarde is van de maximale primaire lijnstroom van de transformator. Zo zal deze zelfs in de moeilijkste omstandigheden standhouden.

Eventueel kan ook een C-automaat (of een gG-smeltveiligheid) toegepast worden. Om een bedrijfszekere installatie te garanderen zal hier echter een hogere nominale waarde gekozen moeten worden.

Dit heeft wel twee gevolgen:

  • Een hogere kopersectie en dus ook een hogere kost
  • Eventueel moet er zelf gedacht worden aan een verzwaring van het elektriciteitsnet.

In de EREA catalogus vind je tabellen terug met aanbevolen zekeringen. Blader naar pagina 10 en 32 voor monofasige transformatoren en naar pagina 8, 18 en 22 voor de driefasige transformatoren.

Oplossing 2: inschakelstroom verkleinen met IRC-Transformatoren

Voor toepassingen waar de hogere inschakelstromen niet haalbaar zijn, biedt EREA ook oplossingen om de inschakelstroom te verkleinen: transformatoren met een lage inschakelstroom (IRC – InRush Current).

Deze transformatoren zijn inschakelbaar met een niet-overgedimensioneerde C-automaat: Beveiligen op basis van de nominale stroom.

De keerzijde van de medaille is echter dat de transformatoren groter, zwaarder en duurder zijn.

EREA heeft momenteel 2 reeksen IRC-transformatoren:

  • In de standaard EC- en ECT-reeksen van EREA bestaan momenteel 3 monofasige inschakelstroomarme (EC) transformatoren en 3 driefasige modellen (ECT). De vermogensrange van deze transformatoren is hoofdzakelijk afgestemd op het laden van elektrische voertuigen.

  • In de standaard PVT reeks biedt EREA een 10-tal 3 fasen transformatoren (PVT) aan. Deze gaan van 6kVA tot 70kVA en zijn voornamelijk afgestemd voor het gebruik bij koppelen van omvormers voor PV-installaties of voor het koppelen van warmtepompen.

Oplossing 3: inschakelstroom verkleinen met IRC-module

Een tweede manier om de inschakelstroom te verkleinen, is door een standaardtransformator te combineren met een inschakelstroombegrenzer (IRC).

Deze bestaan in 3 uitvoeringen: 8A – 16A – 25A.

Meer informatie over de afzekering van transformatoren

Download onze white paper 'Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator'.

Download white paper

Of neem contact met ons op.

Share this content