Een EREA-scheidingstransformator gebruiken in huishoudelijke toepassingen?

Een EREA-scheidingstransformator gebruiken in huishoudelijke toepassingen?
Published : - Categories : Projecten

Ja, het kan!

Een groot deel van onze transformatoren vindt zijn weg naar industriële toepassingen, maar ook in huishoudelijke toepassingen zijn er situaties die transformatoren vragen. Denk bijvoorbeeld aan sommige huishoudelijke verwarmingsketels die dienst weigeren omdat het elektriciteitsnet in de wijk geen zuivere nulgeleider heeft.

In deze specifieke case bekijken we een ander voorbeeld: Een scheidingstransformator gebruiken voor een 400V warmtepomp die aangesloten wordt op een 230V monofasig elektriciteitsnet.

Om je elektrische installatie correct uit te voeren - en groen licht te krijgen van het elektrisch keuringsorganisme - moet je op het volgende letten:

  • Gezien er aan de secundaire kant van de scheidingstransformator een nieuw elektrisch netstelsel ontstaat (elektrische scheiding) moet er opnieuw beveiligd worden aan de secundaire zijde.
  • Ook de aarding van de secundaire mag niet vergeten worden.

De oplossing

Voor en na de transformator is een differentieel geplaatst met de nodige afzekeringen en het nulpunt van de secundaire is geaard. Met als resultaat: een TN-S elektrisch net én groen licht voor de scheidingstransformator.

Kortom, een EREA-scheidingstransformator in huishoudelijke toepassingen kán. Als het nulpunt van de secundaire geaard wordt en er na de transformator een differentieel geplaatst wordt en de nodige afzekering.

Bekijk het schema hoe je een scheidingstransformator gebruikt in huishoudelijke toepassingen.

Kan het ook anders?

Ja. Als geen elektrische scheiding nodig is: Neem een spaar- of autotransformator. Deze heeft geen gescheiden wikkelingen. Met als voordelen:

goedkoper en

je bouwt geen nieuw elektrisch net op aan de secundaire kant met als gevolg: geen extra differentieelschakelaar nodig.

Het nulpunt (bij een spaartransformator) mag niet geaard worden. Vind hier het schema met een spaar- of autotransformator. 

Vragen over deze case?

Geef ons een seintje. We staan voor je klaar.

Share this content